RocketTheme

Житомирська Філармонія

2

         Кожне місто, як і людина, має свій неповторний вигляд, що дозволяє виділити його з безлічі, здавалося б, схожих міст. Так і наш древній Житомир.

        Один із унікальних культурно-історичних пам'ятників XVIII століття - Житомирська філармонія, сучасні мікрорайони, зелена прохолода міських скверів та вулиць, батьківщина багатьох видатних людей, багата історія та безліч цікавого! Все це - наше місто, наш Житомир, один з найкрасивіших обласних центрів України.

        Житомирська філармонія заснована у 1938 році. 1938-1941 - колектив філармонії виконує основне завдання - музично-художнє обслуговування населення області, організація концертів сторонніх колективів. У 1941 році, в зв’язку з тимчасовою окупацією області, філармонія припиняє свою роботу. У 1944 році, після звільнення області від окупантів, створюється музичний лакторій та естрадна бригада для обслуговування населення, концертна бригада (7чол.) по обслуговуванню бійців на фронті. 19 квітня 1944 року філармонія одержує статус «Обласна державна філармонія»

       Філармонія функціонує у приміщені – пам’ятці історії і культури, колишньому театрі, де ось уже півтора століття майстри сцени дарують своє мистецтво людям. Збудованому у 1858 році за проектом відомого архітектора Івана Штромма з залом на 600 місць, з чудовою акустикою, в якому виступали найвидатніші артисти світу П.Віардо, С.Крушельницька, А.Олдрідж і багато інших, які складають історію музичного і театрального мистецтва. Впродовж семи десятків років колективи та солісти філармонії несуть велике мистецтво народу. Завдяки майстерності артистів, Житомирська філармонія гідно представляє національне мистецтво як в Україні так і за її межами.

       В даний час Житомирська філармонія функціонує у приміщенні збудованому у 1858 році як театр. Його проект був виконаний відомим українським архітектором XІX століття Іваном Штроммом.

        На цій сцені співали : Марія Садовська, Поліна Віардо, М.Донець, Л.Собінов , І.Козловський і інші видатні співаки свого часу. Читав свою поему “Хорошо” В.Маяковський. Тут грали трупи театрів - М.Старицького, М.Кропивницького, І.Карпенка-Карого, П.Саксаганського, з Москви та Санкт-Петербургу, оперні – з Італії. У спектаклях театру брали участь- М.Зиньковецька, М.Щепкін , М.Дальський, М.Петіпа, брати Адельгейми , А.Олдрідж, О.Яблочкіна, М.Синельніков, у В.Комісаржевська і багато інших акторів зі світовими іменами.

        Колектив філармонії виконує основне завдання – концертне обслуговування населення області, організація концертів професійних колективів України та зарубіжжя в м. Житомирі та області.

        Протягом минулих років філармонію з концертами відвідали такі відомі колективи України, зарубіжжя та окремі виконавці як:

хор «Київ»; духові оркестри з м. Хмельницького та м. Києва; Волинський народний хор; симфонічний оркестр Тернопільської обласної філармонії; хор ім. П.Майбороди радіокомпанії України; симфонічний оркестр радіокомпанії; оркестр народних інструментів радіокомпанії; камерний хор «Вінниця»; фольклорний ансамбль «Дніпро»; ансамбль танцю «Гуцулія»; І.Оловніков (ф-но) з Білорусі; Філіп Вілла (гітара), Франція; Г.Дем’янчук (ф-но), м. Київ; Л.Гришко (ф-но), О.Лагоша (альт), м. Київ; О.Полянський (ф-но), В.Семененко (скрипка) Німеччина; Д.Писаренко (ф-но), м. Донецьк; Т.Штонда, Н.Ніколаїшин (вокал) м. Київ; В.Козицький (баян), м. Київ; А.Никулін (ф-но), м. Київ, А.Луньов, м. Київ; ансамбль народної та популярної музики «Рідні наспіви»; А.Остапенко; «Брас Квінтет м. Київ; «Радіо Бенд» О.Фокіна; Бонь Джаз тріо м. Львів; джаз тріо «Арт Престиж» м. Івано-Франківськ; Хмельницький джаз оркестр; «Біг-Бенд» Президентського духового оркестру; Тамбовський хор ім. С.Рахманінова; Волинський народний хор; Київський камерний хор «Хрещатик»; Буковинський ансамбль пісні і танцю; Камерний хор Тернопільської філармонії; Ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля»; квартет гітаристів м. Харків; інструментальний ансамбль «Крещендо», м. Київ; О.Полянський, М.Почекін; М.Дівін; А.Писанко; Б.Півненко; А.Нікулін; Ю.Кот; Є.Фількенштейн.

        У грудні 2012 року Поліський ансамбль пісні і танцю «Льонок» отримав статус академічного, та Житомирській обласній філармонії було присвоєне ім’я всесвітньо відомого піаніста нашого земляка Святослава Ріхтера.

        При філармонії працюють уславлені колективи знані в Україні, в близькому та далекому зарубіжжі, такі, як: Поліський академічний ансамбль пісні і танцю «Льонок», академічна хорова капела «Орея», тріо бандуристок «Росава», вокально-інструментальний ансамбль «Древляни», естрадний ансамбль «Сузір’я Блюз», тріо народних інструментів «Болеро», фортепіанне тріо «Амабіле» та сольні виконавці.

        Висока якість репертуару та художній рівень виконання сприяють успіхові даних колективів на сцені Житомирської обласної філармонії, а також на концертних сценах України та зарубіжжя.

        Від початку своєї діяльності і до теперішнього часу Житомирська обласна філармонія особливу увагу приділяє музично-просвітницької діяльності серед дітей та студентства, вихованню молодого покоління України.

        Ось уже сімдесят п’ять років зі сцени лунає найякісніша музика для найвибагливіших слухачів. Завдяки майстерності артистів Житомирська обласна філармонія гідно представляє музичне мистецтво як в Україні, так і за її межами.